Anne de Ruiter

Verhalen vertellen in beelden

Ik ben een vormgever, geen prater als het om mijn kunst gaat. Mijn beelden vertellen de verhalen.
Kijk maar…Ik neem je mee. Ik zal je wat over mijn benadering vertellen en daarbij misschien ook iets over mezelf…

”Je moet de hand van de meester blijven zien”

Een beeld mag oneffenheden hebben. Toevalligheden noem ik dat en daar moet ik heel zuinig op zijn. Dat geeft het werk persoonlijkheid, maakt het echt. Je mag dus zien uit welke steen een beeld komt, dat ik heb gewerkt in de klei. Aan mijn werk, in de vorm mag je de textuur van het materiaal zien. Daarin zie je ook mijn eigen zoektocht.

“Beeldhouwen is werken met schaduw”

Werken in drie dimensies spreekt me meer aan dan bijvoorbeeld schilderen. Het is een andere wereld. Beeldhouwen is werken met schaduw. Ik schets of teken wel graag naar model. Dat tekenen ondersteunt het ruimtelijk werken, ik oefen mijn oog en hand daarmee om de vorm meer in de hand te krijgen. Ik ben trouwens wel in steen begonnen, dus met het kappen daarin.

“Een relatie met de steen aangaan”

Eerst maak een ontwerp en daar zoek ik een steen bij. De vorm en het karakter van een steen moet ook passen bij wat ik in mijn hoofd heb. Zo’n steen is dus meer dan een brok materiaal dat je volledig naar je hand kan zetten. Het is levend materiaal. Maar ik zorg er wel voor, dat bij elk gekapt beeld, het einde van het oorspronkelijke blok altijd te zien is.

Een aantal jaren geleden raakte ik geboeid door de oude Chinese grafpaarden en de architectonische modellen van huizen uit de periode van 200 tot 400 jaar voor Christus. Hoe hadden die de tand des tijd door staan en hoe had men die gemaakt? Marijke van Vlaardingen een keramische beeldhouwer kwam op mijn pad en zij maakte me wegwijs in het opbouwen van beelden uit platen klei. Wat ik dacht in 3 maanden te kunnen leren, werd een gezamenlijke zoektocht van 5 jaar!

“Noem me geen pottenbakker, geen keramiste…
ik ben beeldhouwer”

Ik werk als beeldhouwer. Noem me eventueel keramisch beeld-bouwer, vormgever als het om mijn werken in klei gaat. Ik zet ook nooit dikke lagen glazuur op mijn beelden . Gebruik wel pigmenten om kleur te geven aan mijn werk, maar boven alles blijf je de structuur, de huid van de klei zien.

Jeroen Bosch: een fantastische hedendaagse kunstenaar”

Bosschenaar van geboorte, ligt het werk van Jeroen Bosch automatisch aan mijn hart. Hoe meer ik me verdiep in zijn werk en zijn symboliek, hoe meer ik hem zie als een hedendaagse kunstenaar. Fantastisch werk, letterlijk en figuurlijk. En… vooral ook het werk, waarin hij bijvoorbeeld hypocrisie, hoogmoed en hebzucht aan de kaak stelt. Thema’s die ook nu in de wereld spelen. Kijkend naar en me verdiepend in zijn schilderijen ben ik naar aanleiding van zijn werk een serie keramisch beelden gaan maken.

Er is een "Jeroen Bosch project, ontstaan waar ik nog wel een tijdje mee door ga.

Andere inspiratiebronnen voor mij zijn de werken van, Ossip Zadkine, Marino Marini, Fritz Wotruba. Dat zijn beeldhouwers die veel indruk op me maakten en maken.

Foto van het Atelier van Anne de Ruiter
Foto van Anne de Ruiter
beelden-tuin

Artistieke ervaring en opleiding

Ik heb aan “de Academie voor Industriële Vormgeving” in Eindhoven op de afdeling beeldende vormgeving beeldhouwen gestudeerd. Daar heb ik les gehad van de beeldhouwer Geer Steyn, die mij vooral heel goed heeft leren kijken.

Daarna heb ik aan ”het Moller Instituut” in Tilburg de lerarenopleiding Theatex (tekenen, handenarbeid en textiel) gehaald. Een aantal jaren geleden heb ik een periode bij de beeldhouwer Mari Verstegen gewerkt om het steen kappen meer in de vingers te krijgen.

Van Marijke van Vlaardingen in Naarden heb ik keramische beeldhouwtechnieken geleerd en ik ga nog geregeld bij haar in haar atelier werken. Daarnaast ga ik al jaren een avond in de week boetseren naar model, en heb ik ook een aantal jaren in een groep naar model getekend.

Het meeste van mijn werk is aangekocht door particulieren waaronder bronzen beelden en keramische beelden (paarden).

In mijn ateliers aan huis geef ik les in keramische beeldende vormgeving.